W ostatnim czasie furorę robią czerwone wina włoskie. Dlaczego akurat czerwone? Odpowiedź tkwi we właściwościach trunków w tym kolorze. Te z kolei wynikają ze sposobu produkcji alkoholu.

Czerwone wina włoskie produkuje się z całych owoców winogron, czyli także skórek i pestek. Właśnie w tych częściach winogron kryją się polifenole, czyli substancje organiczne o zbawiennym wpływie na ludzki organizm. Działają one jak antyoksydanty. Oznacza to, że zwalczają wolne rodniki, czyli wczesne fazy komórek rakowych.

W ten sposób czerwone wina włoskie spowalniają procesy starzenia i podnoszą odporność (zwalczają bakterie i wirusy). Oprócz tego podnoszą poziom cholesterolu frakcji HDL (dobrej) i obniżają LDL (złej).

To jednak nie koniec dobroczynnych właściwości. Polifenole likwidują złogi tłuszczowe powstające w naczyniach krwionośnych. W ten sposób obniżają ryzyko powstania choroby wieńcowej, miażdżycy i zawału.

Poza działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym czerwone wina włoskie oczyszczają organizm, działając moczopędnie i przyspieszając krążenie. Dzięki temu organizm szybciej i lepiej wydala z siebie szkodliwe substancje.

Jest także lepiej odżywiony i dotleniony. Jak to możliwe? Czerwone wina włoskie jak każdy alkohol rozszerzają naczynia krwionośne, działa rozkurczowo. W efekcie głębiej oddychamy.

Poza polifenolami czerwone wina włoskie dostarczają innych cennych związków organicznych: potasu, magnezu, witaminy C oraz B.