Lokalne czerwone wina włoskie

Wina włoskie to nie tylko międzynarodowe szczepy winogron i ogromne ilości trunków eksportowanych na cały świat, to również niezliczone ilości lokalnych odmian nadających winu niepowtarzalnego charakteru.

Wśród czerwonych wina na wyróżnienie zasługuje Sangiovese, czyli krew Jowisza. Jest to podstawa wina Chianti, uprawiana na obszarze 180 tys. ha. Grona zawierają niewielkie ilości pigmentu, w związku z czym wino często ma jasną barwę. Najlepsze cechy ujawnia w winie Brunello di Montalcino gwarantując mu długowieczność i pełnię smaku. Kolejnym wartym uwagi trunkiem jest Nebiollo. Jest to dość wymagająca odmiana dojrzewająca jesienią, gdy mgły (wł. Nebbia) snują się w winnicach. Wino to ma charakterystyczny aromat fiołków i smoły. Bez niej nie byłoby potężnych win Barolo i Barbaresco.

Barbera to kolejna warta uwagi odmiana. Wina tego szczepu to trunki o ciemnej, wręcz gęstej purpurowej sukni. Duża kwasowość sprawia, że wina doskonale znoszą upływ czasu i dodają świeżości winom produkowanym w najbardziej upalnych regionach Italii. Montepulciano to odporna odmiana uprawiana głównie w środkowych i południowych Włoszech. Wina tej odmiany są bardzo owocowe i świeże.

Lambrusco to winnice wykorzystywane do wytwarzania słynnego musującego wina o tej samej nazwie sprzedawanego w zakręcanych butelkach. Trunek ten jest bardzo lekki i zawiera niewielki procent alkoholu. Doskonale orzeźwia, a w bukiecie aromatu dominują fiołki.

Białe wina włoskie

Wśród białych odmian na szczególną uwagę zasługuje między innymi Cortese będący podstawą między innymi piemonckiego Gavi słynącego ze świeżości i delikatnej kwasowości. Garganega z kolei to bardzo świeże, wytrawne wina, wśród których największą popularnością cieszy się trzymające jakość Soave.

Podstawią większości win musujących i likierów jest Moscato Bianco. Ma ono przyjemny, charakterystyczny aromat muszkatu. Malvasia Bianca z kolei to dość uniwersalna odmiana, z której z powodzeniem tłoczy się zarówno naturalnie słodkie, jak i wytrawne wina z charakterem. Nieco inaczej charakteryzuje się Pinot Grigio, czyli jedna z najlepszych białych odmian Italii uprawiana głównie na północy kraju. Neutralnym smakiem może pochwalić się Trebbiano nazywana także Ugni Blanc. Dzięki neutralności doskonale nadaje się, jako domieszka do win cierpiących na zbyt niski poziom kwasów. Szczep ten uprawiany jest na ogromnym obszarze blisko 150 tys. ha.