Które wino można zostawić na dłużej w piwnicy?

Bardzo często zdarza się, że koneserzy kupując dobre wino nie spożywają go od razu. Schodzą do swojej piwnicy i pieczołowicie ustawiają je na półce, by za kilka lat ponownie po nie sięgnąć i wtedy delektować się niezwykła barwą smaku i bukietem aromatu. Które wina można przechowywać?

Większość czerwonych win wytworzonych w tradycyjny sposób nadaje się do dłuższego przechowywania. Z win jednoszczepowych dłuższe leżakowanie świetnie znosi Cabernet Sauvignon, który nabiera głębi tracąc nadmiar garbnika. Takie wina jak Pinot Noir, Syrah, Merlot, Tempranillo, Sangiovese, Malbec i Carmenere również świetnie smakują po dłuższym przechowywaniu. Efektem jest nie tylko wzmocnienie struktury wina, ale również obniżenie jego kwasowości i zaokrąglenie smaku.

Również niektóre białe wina nadają się do dłuższego przechowywania. Dłuższe leżakowanie dobrze wpływa na Rieslingi, niektóre Chenin Blanc i Chardonnay.

Pamiętajmy jednak, że nie na każde wino leżakowanie działa tak samo pozytywnie. W żadnym wypadku nie należy przechowywać dłużej niż pół roku słynnego Beaujolais Nouveau. To młode wino przeznaczone do spożycia jeszcze w roku zbiorów winogron. Po dłuższym czasie do tego wina należy podchodzić z rezerwą, bo z czasem traci swój rześki, owocowy charakter.