Choć wina niemieckie nie należą do najpopularniejszych na świecie, to jednak cieszą się dobrą sławą, na przykład w Polsce. Są chwalone głównie za specyficzny smak i niezwykły aromat. Należą do jednych z najlżejszych trunków, dzięki czemu celują w gust nie tylko wytrawnych smakoszy, ale i mniej wtajemniczonych osób. Mają wyraźną nutę owocową, co dodaje im niepowtarzalnego uroku.

Za najlepsze uważa się niemieckie gatunki wina białego. Wśród nich wyróżnia się Muller-Thurgau powstały z połączenia szczepów Riesling i Silvaner. Ma wyjątkowy bukiet kwiatowy. Natomiast sam Riesling jest uważany za najlepsze wino produkowane w Niemczech. Jest dość kwaśne, nieco pikantne, cechuje się owocowym aromatem. Scheurebe jest nieco mocniejsze, lecz pozostaje owocowe i przyjemne dla zmysłów. Swietną odmianą jest Rulander, lecz zajmuje on jedynie 2% upraw.

Czerwone gatunki win niemieckich, które zasługują na większą uwagę to lekkie wino Trollinger. Jest jasne, nieco gorzkawe, ale jednocześnie wyczuwa się w nim nutę owocową. Spatburgunder to także dość gorzkie wino o owocowym smaku i aromacie. Dość popularne są też wina Portugieser, Dornefelder czy Samtrot. Warto też wspomnieć o winie lodowym produkowanym z późnych szczepów. Cechuje się ono kryształkami lodu pojawiającymi się w trunku przy produkcji.

Niemcy słyną z win lekkich, słodkich, półsłodkich, lecz wina wytrawne oraz półwytrawne również znajdują swoich odbiorców. Alkohole pochodzącego z tego kraju są chwalone za to, że z łatwością można je serwować do rozmaitych dań. Bez problemu znajdziemy wśród nich pozycje idealne do przystawek, dań głównych o różnym smaku, a także trunki pasujące do deserów.