Pomimo tego, że najwięcej mówi się o winach francuskich i tych pochodzących z krajów południowych, to jednak niejednokrotnie wspominamy o winach produkowanych w Mołdawii. Warto wiedzieć, że w tym państwie również wytwarzane są wysokiej klasy trunki, które pojawiają się na zagranicznych rynkach. Plantacje winogron to bardzo istotny element bogactw naturalnych występujących na tym terenie.

Najsłynniejsze gatunki win mołdawskich to te białe. Muscat, Sauvignon czy Chardonnay są znane niemal na całym świecie. Pierwsze z nich pozwala głównie na produkcję win półsłodkich oraz słodkich. Sauvignon służy to wytwarzania wina słodkiego. Natomiast Chardonnay to szczep winogron używanych przy otrzymywaniu win półwytrawnych i wytrawnych.

Jeżeli chodzi o wina czerwone, to w Mołdawii najpopularniejsze wydaje się być czerwone wino Kagor. Jego niesamowity smak i aromat są prawdziwą wizytówką Mołdawii. Produkowane jest głównie jako wino słodkie, choć zdarza się też półsłodkie. Ponadto, wytwarzana jest typowo węgierska Kadarka, która najczęściej jest półsłodka lub półwytrawna. Merlot z reguły przybiera postać półwytrawną bądź wytrawną, cechując się bardzo wyrazistą nutą smakową.

Mimo tego, że liczne gatunki mołdawskich win narodziły się zagranicą, to jednak warunki klimatyczne i glebowe sprawiają, że właśnie w tym państwie świetnie rozwijają się poszczególne winogrona. Zbierane o odpowiednich porach pozwalają na produkcję trunków o wyjątkowych smakach i aromatach, charakteryzujących się doskonała barwą, mającą wpływ na ogólną wartość alkoholu.