Ser i wino już od starożytnych czasów stanowiły naturalne powiązanie. Zarówno ser, jak i wino są produktami fermentacji - z wiekiem dojrzewają i zyskują pełniejszy, bogatszy, bardziej wyrafinowany smak i aromat. Ser i wino od wieków pojawiały się na stołach zarówno władców, jak i prostych chłopów. Naturalny i odwieczny związek sera z winem mógłby sugerować, że nie ma większego znaczenia sposób ich łączenia. Mimo to w kulinariach jest tak jak w muzyce. Aby zaistniała idealna harmonia, wszystkie elementy i składniki muszą do siebie idealnie pasować. Perfekcyjne zazębianie się poszczególnych barw i tonów jest konieczne dla osiągnięcia idealnego połączenia.

Mające bardzo długą tradycję współistnienie sera i wina zaowocowało ustaleniem kilku podstawowych zasad ich łączenia. Jedna z zasad mówi, że wina i sery powinno się zestawiać na zasadzie pochodzenia z tego samego regionu. W związku z tym, genialnym towarzystwem dla munstera jest wybitnie aromatyczny alzacki gewürztraminer. Kolejna zasada każe dobierać do dojrzałych, twardych serów wina równie długo dojrzewające z bogactwem aromatu. Delikatne i miękkie sery natomiast najlepiej łączyć z trunkami wykwintnymi, ale lżejszymi.