Pomimo tego, że wyróżniamy kilka rodzajów win, to jednak wina wytrawne uważane są za te najważniejsze. Charakteryzują się one specyficznym smakiem i aromatem. Ich urok tkwi w niewielkiej zawartości cukru, co sprawia, że są cenione głównie przez prawdziwych smakoszy. Choć nie smakują każdemu, to jednak odpowiednio połączone z konkretnymi daniami dają fenomenalny efekt. Mogą uzupełniać potrawy, pozwalając wyczuć w nich to, co najlepsze.

Poza tym, że wino wytrawne jest jednym z bardziej wykwintnych alkoholi, to dodatkowo ma ono ważne właściwości zdrowotne. Pozwala przyspieszać metabolizm i wspaniale łagodzi działanie ciężkostrawnych potraw. Poprawia ono krążenie i ma duży wpływ na prawidłową pracę serca. Mimo tego, najważniejszą rolą wina jest dodawanie uroku wielu smakołykom. Należy jedynie pamiętać, by łączyć wino z posiłkami w sposób zalecany przez znawców trunku.

Jako, że wina wytrawne pochodzą z różnych regionów świata, warto orientować się w tym, które z nich są najlepsze. Za najlepsze w Europie uważa się wina francuskie. Prym wiodą Bordeaux, Chianti, Cabernet, Beaujolais czy Chardonnay. Ich nuty smakowe są odmienne, lecz każda cechuje się pewną dozą goryczy decydującej o zakwalifikowaniu trunku do win wytrawnych. Inne znane wina wytrawne pochodzą z Włoch, Hiszpanii czy Węgier.

Włoskie wina zasługujące na uwagę są wytwarzane z podobnych szczepów, co te francuskie, lecz zwykle różnią się od nich procesem produkcyjnym. Znane włoskie trunki to, między innymi, Vin Santo, Nero d’Avola czy Barolo. W Hiszpanii wybijają się wina z szczepów Cabernet i Chardonnay. Natomiast Węgry szczycą się Tokajem - rodzimym winem o odmiennych właściwościach smakowych.