Wino jest napojem alkoholowym produkowanym z winogron. Na rynku dostępne są też trunki określane mianem wina i wytwarzane z innych owoców, np. jabłek, porzeczek, malin. Proces produkcji, zwany winifikacją, składa się z kilku etapów: przygotowania moszczu, fermentacji, klarowania, filtrowania, dojrzewania i butelkowania.
Wino produkowane z czerwonych owców gronowych posiada wiele cennych substancji, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Napój dostarcza szereg witamin (z grupy B oraz witaminę C) oraz makroelementów (m.in. potasu i żelaza) i polifenoli, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, które chronią przed rakiem, eliminując z organizmu wolne rodniki.
Polifenole pozytywnie wpływają na wiele układów - przede wszystkim krążeniowy. Substancje te normalizują ciśnienie krwi, obniżają stężenie złego cholesterolu i podnoszą poziom tego dobrego (HDL). Wino działa rozkurczowo i przez to jego picie sprzyja dotlenianiu organizmu, poprawie krążenia i stabilizacji temperatury ciała. Należy dodać, że alkohol ten zwiększa odporność, działając przeciwbakteryjnie i antywirusowo.
Wino dobrze wpływa również na układ pokarmowy, ponieważ poprawia ukrwienie układu i stymuluje produkcję enzymów trawiennych i śliny. Niektóre gatunki dostarczają też błonnika, który polepsza perystaltykę jelit. Wino stymuluje pracę trzustki, w efekcie czego nasz organizm szybciej radzi sobie nawet z rozłożeniem ciężkich potraw. Napój pomaga chronić układ pokarmowy przed infekcjami, np. wrzodami.