Mołdawia to jedno z najmniejszych państw w całej Europie - jej powierzchnia to zaledwie 34 tys. km. kw. Mołdawia słynie z pięknych widoków i bogatej kultury. Turyści szczególnie mocno cenią sobie tamtejsze wina.
Gatunki win mołdawskich, na które warto zwrócić uwagę to między innymi Cabernet, Chardonnay, czy Coral. Znajdziemy wśród nich wina białe, czerwone i różowe, wytrawne, półwytrawne i słodkie - słowem coś, co zaspokoi wymagania nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Miłośnicy win czerwonych powinni skosztować na przykład półwytrawnego czerwonego Corala. To świetne wino w pełnym smaku i ciekawym aromacie. Doskonale komponuje się z czerwonym mięsem i wędlinami, ale co ciekawe, również z polskimi pierogami.
Ciekawe gatunki wina białego produkowane w Mołdawii to między innymi półwytrawne Chardonnay i Muscat Amador. Pierwszy zachwyca kwiatowym aromatem i delikatnym migdałowym posmakiem, drugie świetnie smakuje w towarzystwie deserów, owoców i lekkich sałatek. Wśród win różowych produkowanych w Mołdawii na uwagę zasługuje chociażby Flamingo. To lekkie, orzeźwiające wino, które szczególnie dobrze smakuje w upały.
Oczywiście przedstawione wyżej gatunki to tylko propozycja dla smakoszy win. W rzeczywistości każdy z nas ma swoje indywidualne upodobania i oczekiwania, których nie jest w stanie zaspokoić tylko jeden gatunek wina. Warto więc poświęcić nieco więcej czasu na bliższe poznanie przepysznych win mołdawskich i wybór spośród nich tego jednego, którego smak i aromat najbardziej odpowiadają naszym zmysłom.