Włochy słyną z wielu potraw, lecz jeśli chodzi o napoje, to ich niekwestionowanym symbolem są wina. Obok tych nieco popularniejszych o barwie czerwonej, bardzo często spożywa się również wina białe. Żeby jednak móc w pełni cieszyć się smakiem i aromatem alkoholi, należy wiedzieć, jak prawidłowo je serwować. Pamiętajmy, że zazwyczaj konkretne gatunki podajemy do odmiennych dań.
Najpopularniejsze białe włoskie wina takie, jak Trebbiano czy Prosecco. Pierwsze z nich pochodzi z najczęściej hodowanych w Italii białych gron. Jego aromat to zestawienie delikatnych akcentów kwiatowo-owocowych. W wersji wytrawnej, cierpkiej świetnie pasuje do pierwszego dania, do potraw z ryb. Może być też serwowane do przystawek. Prosecco jest wprost stworzone do deserów i słodkich przysmaków, ale może być też popijane samodzielnie.
Biały Riesling, jak większość białych win wytrawnych czy półwytrawnych i półsłodkich pasuje do dań rybnych, drobiowych, a dodatkowo także do warzywnych, a nawet do omletów. Pinot blanco to kolejny szczep powszechnie hodowany we Włoszech. Choć początkowo jest dość kwaskowate, to jednak wyczuwalne są w nim owoce, a ostatecznie staje się ono bardzo orzeźwiające. Współgra standardowo z drobiem, owocami morza, przystawkami.
Rzadziej spotykane białe gatunki włoskiego wina to Arneis oraz Frascati. Lekko wytrawny posmak Arneis dobrze łączy się z potrawami rybnymi i drobiowymi. Frascati serwuje się do tych samych dań. Włoskie Chardonnay jest godne uwagi jako wytrawny trunek w postaci musującej. Jest genialne do przystawek, ale też do wszelkich owoców morza i ryb. Niektórzy chętnie spożywają je na spotkaniach towarzyskich, jako umilenie wieczoru.