Wina wytrawne i podstawowe gatunki tego typu win
Wina wytrawne to trunek dla koneserów. Nie każdy jest w stanie docenić ich wyjątkowy smak, ale każdy, kto w nich zasmakuje, często do nich wraca. Jeśli Ty sam nie jesteś do nich przekonany, być może do tej pory nie trafiłeś jeszcze na odpowiedni gatunek wina. Poniżej znajdziesz kilka propozycji najpopularniejszych gatunków win wytrawnych, które być może przypadną Ci do gustu.
Do najbardziej znanych win wytrawnych należy produkowane w Toskanii Chianti. Charakteryzuje je głęboka, czerwona barwa i wyjątkowy smak z delikatnie wyczuwalną goryczą.
Wytrawne wino, którego powinien spróbować każdy koneser to także Chambertin rodem z Burgundii. Wiele osób kosztuje go nie tyle ze względu na jego walory smakowe, które rzeczywiście są godne uwagi, ale również ze względu na fakt, że swego czasu był to ulubiony trunek samego Napoleona.
Gatunki win wytrawnych obejmują także wina białe, często pochodzące z Chile. Do najpopularniejszych należy Amaral Chardonnay, w którym można wyczuć aromat polnych kwiatów, ananasa i brzoskwiń. Warto zwrócić uwagę także na grecki Agioritikos, wino wytwarzane metodą klasyczną w winnicach z bogatą tradycją.
Mówiąc o dobrych wytrawnych winach, nie wolno nam zapominać o tych pochodzących z Francji. Warto skosztować Bordeaux Reserve, Chaplis, czy B&G Chardonnay. Pamiętajmy o tym, że każde wino smakuje lepiej w połączeniu z odpowiednio dobranym posiłkiem. Wina wytrawne świetnie komponują się z czerwonym mięsem, dziczyzną i serami. W takim zestawieniu możemy docenić pełnię ich walorów i jeszcze mocniej delektować się ich wspaniałym smakiem.