Wina włoskie są uważane za jedne z najlepszych na świecie. Chociaż smakosze cenią sobie, przede wszystkim, luksusowe wina czerwone, to jednak białe także mają grono swoich wielbicieli. Żeby móc odpowiednio podawać ten typ alkoholu, warto dowiedzieć się, jakie są popularne gatunki białych, włoskich win. Powinniśmy też poznać zasady ich serwowania. W ten sposób nauczymy się, kiedy i do czego będą najlepiej pasowały.
Jednym z lepszych białych win włoskich jest słodkie bądź półsłodkie, lekko musujące Moscato, które świetnie komponuje się z różnorodnymi daniami, stanowiąc dobre zakończenie posiłku. Soave to lekkie, bardzo świeże wino podawane do potraw rybnych, drobiowych i tych z makaronem. Znajdziemy tu także wielorodne odmiany Chardonnay. Ważną pozycją wśród białych, włoskich win o delikatnym aromacie jest Chianti.
Inne białe włoskie wina, na które należy również zwrócić uwagę na Frascati oraz Vermentino. Najlepiej sprawdzają się one, gdy połączymy je z lekkimi daniami. Pasują do smaku ryb, lekkiego mięsa lub przekąsek takich, jak choćby sałatki. Większość słodkich i półsłodkich win białych można również zestawić z deserami o różnym stopniu słodkości.
Niektóre z win występujących we Włoszech są produkowane również w innych państwach. Uprawę konkretnych szczepów można rozpocząć, jeśli sprzyjają temu warunki. Mimo tego, większość trunków tu występujących to alkohole wytwarzane wedle tradycyjnych, włoskich receptur i przy wykorzystaniu jedynych w swoim rodzaju owoców hodowanych na Półwyspie Apenińskim.